FoodPanoramaExpo

Παράλληλες Εκδηλώσεις

1ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

9-10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής θα διεξαχθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2019 στην Διεθνή Κρατική Έκθεση κατά την διάρκεια της Διεθνής Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Οίνου και Επαγγελματικού Εξοπλισμού “FoodPanoramaExpo & Cyprus HoReCa Expo 2019”.

Αναλυτικό Πρόγραμμα με τους συμμετέχοντες και τις ώρες διαγωνισμού ανά κατηγορία θα ανακοινωθούν δύο εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής θα είναι ανοικτός προς το κοινό όπου και θα μπορεί να παρακολουθήσει όλη την διαδικασία.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής διοργανώνεται από:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΕΦ

Όλη η αφρόκρεμα της επαγγελματικής μαγειρικής θα βρίσκεται για δύο μέρες στην Διεθνή Κρατική Έκθεση στην Λευκωσία και θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό και ανεπανάληπτο θέαμα.

Μπορείτε να διαχειριστείτε την πίεση του χρόνου και να δημιουργήσετε πιάτα με μυστηριώδη συστατικά; Μπορείτε να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε περιβάλλον ανταγωνισμού, μακριά από την ομάδα σας, την κουζίνα σας και τα δικά σας συστατικά; Έχετε «φυσικό ταλέντο» και κατανόηση των γεύσεων;

Τότε μπορείτε να διαγωνιστείτε πάνω σε ένα “Mystery Box”, ένα άγνωστο κουτί πρώτων υλών, με τις οποίες θα πρέπει να αυτοσχεδιάσετε και να παρουσιάσετε ένα πρωτότυπο κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο. Στην διάθεση σας θα έχετε μόνο τις πρώτες ύλες οι οποίες θα βρίσκονται μέσα στο “Mystery Box”.  

Οι επαγγελματίες σεφ θα έχουν 55 λεπτά στην διάθεση τους για να ετοιμάσουν 2 πιάτα φαγητού , ένα για την κριτική επιτροπή, και ένα για την παρουσίαση, καθώς και δύο πιάτα επιδόρπιου ένα για την κριτική επιτροπή, και ένα για την παρουσίαση.

Κόστος Συμμετοχής: €15.00

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Φοιτητές τριτοβάθμιων σχολών έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν σαν ίσος προς ίσο με σκοπό την αναβάθμιση επαγγελματικών γνώσεων, τεχνικών και δεξιοτήτων καθώς και την ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών στο τραπέζι εφαρμογής.

Οι καλύτεροι σεφ από τις σχολές επισιτισμού καλούνται να προβάλουν την μεσογειακή διατροφή, να επιστρατεύσουν την φαντασία και δημιουργικότητα τους, για να εντυπωσιάσουν τους διακεκριμένους σεφ οι οποίοι θα αποτελούν την κριτική επιτροπή με δύο πιάτα. 1ο βασικό υλικό μαλάκια ( καλαμάρι, χταπόδι, σουπιές) και 2ο δημιουργικό γλυκό με βάση το φύλλο. 

Θα δοθεί έμφαση στις δεξιότητες που αφορούν στην τεχνική παρουσίασης του πιάτου, στη γεύση και στην εμφάνιση. Οι φοιτητές καλούνται να παρουσιάσουν δύο πανομοιότυπα πιάτα, ένα για την κριτική επιτροπή και ένα για την παρουσίαση.

Απαγορεύεται αυστηρώς το προ ψήσιμο. Όλη η διαδικασία παρασκευής της συνταγής θα πρέπει να γίνει επιτόπου.  

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν δακτυλογραφημένη την συνταγή σε δύο αντίτυπα και την ώρα του διαγωνισμού να παραδώσουν το ένα αντίτυπο στον υπεύθυνο της κριτικής επιτροπής. Θα έχουν 45 λεπτά στην διάθεση τους για να ετοιμάσουν 2 πιάτα με βάση τα μαλάκια, ένα για την κριτική επιτροπή, και ένα για την παρουσίαση και ακόμη 45 λεπτά για να ετοιμάσουν 2 πιάτα δημιουργικού γλυκού με βάση το φύλλο, ένα για την κριτική επιτροπή και ένα για την παρουσίαση.

Κόστος Συμμετοχής: €10.00

ΜΑΘΗΤΕΣ 6-12 ΕΤΩΝ

Αν είστε μαθητές 6-12 ετών ελάτε να γνωρίσουμε την παράδοση του τόπου μας και τις ξεχασμένες παραδοσιακές γεύσεις της Κυπριακής Κουζίνας στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Σκοπός αυτής της κατηγορίας διαγωνισμού είναι η εξοικείωση στα υλικά, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής και Κυπριακής Κουζίνας, καθώς και να εκτιμήσουν μέσα από την διαδικασία αυτή την αξία του υγιεινού σπιτικού φαγητού και γλυκού.

Επιβάλλεται πως όλες οι πρώτες ύλες να είναι κυπριακές και η διαδικασία τελειώματος και παρουσίασης να γίνεται επιτόπου. Επιτρέπεται όπως οι πρώτες ύλες έρθουν στον χώρο προετοιμασμένες (ψιλοκομμένες, τεμαχισμένες, βρασμένες).

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν δακτυλογραφημένη την συνταγή σε δύο αντίτυπα και την ώρα του διαγωνισμού να παραδώσουν το ένα αντίτυπο στον υπεύθυνο της κριτικής επιτροπής. Θα έχουν 45 λεπτά στην διάθεση τους για να ετοιμάσουν 2 πιάτα, ένα για την κριτική επιτροπή, και ένα για την παρουσίαση.

Κόστος Συμμετοχής: €5.00

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Αν είστε παιδιά σε προσχολική ηλικία και έχετε πάθος για τα γλυκά, ελάτε να δημιουργήσουμε μια ιστορία αγάπης και αναζήτησης με βασικά συστατικά την ζάχαρη και την φαντασία. Να πειραματιστείτε και να ταιριάξετε τα υλικά σε δικές σας κατασκευές οι οποίες θα εφαρμοστούν επιτόπου.

Θα επιτρέπετε να φέρετε μαζί σας έτοιμα γλυκά και να τα διακοσμήσετε επιτόπου με την  τέχνη της ζαχαροτεχνικής. Τα παιδιά θα έχουν 30 λεπτά για να ολοκληρώσουν την δημιουργία τους. Τα παιδιά θα μπορούν να δουλέψουν ατομικά ή σε ομάδες και θα πρέπει να συνοδεύονται κατά την διάρκεια του διαγωνισμού με τουλάχιστο ένα ενήλικα όπου και θα τα βοηθήσει με την διαδικασία. Φωτιά και οποιαδήποτε θέρμανση δεν θα επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας.

Όλα τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής

Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ!!!

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΣ

Είναι η μαγειρική το πάθος σας; Παίρνεται πάντα τα συγχαρητήρια από την οικογένεια και τους φίλους σας για τις μαγειρικές σας δημιουργίες; Σας αρέσει να εμπνέεστε από την παράδοση ή και τις σύγχρονες τάσεις και πειραματίζεστε με υλικά από την Μεσογειακή Διατροφή;

Για να ξεφύγετε από την μονοτονία και ρουτίνα της καθημερινότητας σας ελάτε να συμμετέχετε στον διαγωνισμό για ερασιτέχνες μάγειρες. 

 Όλη η διαδικασία παρασκευής της συνταγής θα πρέπει να γίνει επιτόπου.  

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν δακτυλογραφημένη την συνταγή σε δύο αντίτυπα και την ώρα του διαγωνισμού να παραδώσουν το ένα αντίτυπο στον υπεύθυνο της κριτικής επιτροπής. Θα έχουν 45 λεπτά στην διάθεση τους για να ετοιμάσουν 2 πιάτα, ένα για την κριτική επιτροπή, και ένα για την παρουσίαση.

Κόστος Συμμετοχής: €10.00

Διαδικασία και κόστος εγγραφής

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να στείλουν τις αιτήσεις εγγραφής μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@foodpanoramaexpo.com.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Η καταληκτική ημερομηνία για όλες τις συμμετοχές είναι η 11η Οκτωβρίου 2019. Σχετικά με τις διαφορετικές κατηγορίες συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ο οργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει οποιαδήποτε κατηγορία ή να περιορίσει τον αριθμό συμμετοχών ή να επεκτείνει, να τροποποιήσει ή να ακυρώσει κάποιον από τους όρους, χωρίς να θεωρείται υπεύθυνος για τυχόν αξιώσεις αποζημίωσης.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Μεταφορά μέσω τραπέζης 
Όλες οι πληρωμές πρέπει να γίνουν στον παρακάτω λογαριασμό:
Τράπεζα: ALPHA BANK CYPRUS LTD
IBAN: CY02009002060002062200122706
SWIFT CODE: ABKLCY2N
Δικαιούχος: UNITYEXPO

Παρακαλώ στείλτε την επιβεβαίωση πληρωμής μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@foodpanoramaexpo.com

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: δεν επιστρέφεται αν ο διαγωνισμός ματαιωθεί για λόγους πέρα από τον έλεγχο του οργανωτή ή αν ο διαγωνιζόμενος αποσυρθεί. Κρατείται για να καλύψει διαχειριστικά έξοδα.

Εξοπλισμός Και Προμήθειες

Προμήθειες και Εξοπλισμός από τους Συμμετέχοντες:

Όλα τα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων βοτάνων και μπαχαρικών), προσωπικά εργαλεία/ εξοπλισμός συμπεριλαμβανομένων μαχαιριών, κατσαρολών κλπ.

Προμήθειες και Εξοπλισμός από τους Διοργανωτές:

Κουζίνες, Ψυγείο και καταψύκτη, Πάγκοι εργασίας, Λάντζα με εγκατάσταση κρύου νερού.

Εξαιρούνται τα υλικά από την κατηγορία “Mystery Box”

Βαθμολόγηση

  Βαθμός Δυσκολίας   0,5 – 16 βαθμοί
  Παρουσίαση   0,5 – 25 βαθμοί
  Συνδυασμός υλικών & Χρήση υλικών   0,5 – 16 βαθμοί
  Πρωτοτυπία     0,5 – 16 βαθμοί
  Γεύση   0,5 – 27 βαθμοί
  Το μέγιστο γενικό Σύνολο Βαθμών είναι 100  

Βραβεία και Βεβαιώσεις

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ:

Τα βραβεία θα δοθούν με βάση το επίπεδο επιτυχίας. Όπου δεν επιτευχθεί, δεν θα δοθεί βραβείο.

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ (90-100 βαθμοί)
ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ (80-89 βαθμοί)
ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ (70-79 βαθμοί)
ΒΕΒΑΙΩΣΗ-ΕΠΑΙΝΟΣ (60-69 βαθμοί)

Γενικοί όροι και κανονισμοί

 • Ο διαγωνισμός είναι ΑΝΟΙΚΤΟΣ σε όλους τους μαθητές προσχολικής ηλικίας, μαθητές 6-12 ετών, μαθητές τεχνικών σχολών επισιτισμού, φοιτητές επισιτιστικών σχολών, επαγγελματίες σεφ του κλάδου της εστίασης, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα τροφοδοσίας φαγητού, και σε ερασιτέχνες μάγειρες. Οι φοιτητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολών πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό παρακολούθησης της σχολής.
 • Ο οργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει, τροποποιήσει ή να προσθέσει κάποιο όρο ή κανονισμό. Η τροποποίηση ή αλλαγή είναι οριστική.
 • Ο οργανωτής δικαιούται να ματαιώσει ή να αναβάλει την έκθεση ή να τροποποιήσει τη διάρκεια, το χρόνο ή το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
 • Ο οργανωτής δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνος για την απώλεια ή φθορά των εκθεμάτων, των πιάτων ή των προσωπικών αντικειμένων. Παρόλο αυτά, θα ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες ή φθορές.
 • Οι εκθέτες και διαγωνιζόμενοι στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής αναθέτουν όλα τα δικαιώματα που αφορούν μενού, συνταγές, βίντεο, φωτογραφίες, ηχοληψίες, διαφημιστικά κλπ στη Unity Expo.
 • Όλοι οι διαγωνιζόμενοι στις κατηγορίες Φοιτητές Επισιτιστικών σχολών και Επαγγελματίες Σεφ, καθώς και οι βοηθοί ΠΡΕΠΕΙ να φοράνε στολή μαγειρικής (δεν επιτρέπεται το τζην) με σκούφο, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, καθώς και στην τελετή απονομής των βραβείων (θα ληφθεί υπόψη από τους κριτές).
 •  Εγγραφή: (1) ώρα πριν τον διαγωνισμό.
 • Αναγνωριστικά: Για την καλύτερη και δίκαιη αξιολόγηση προτείνουμε όπως δεν υπάρχουν Λογότυπα ξενοδοχείων και εστιατορίων συμπεριλαμβανομένων των λογοτύπων στις στολές. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να τοποθετήσουν και να προβάλουν εταιρικά λογότυπα μόνο μετά την απομάκρυνση της κριτικής επιτροπής.
 •  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τους γενικούς όρους και κανονισμούς ή παρουσίασης συγκεκριμένων προβλημάτων που δεν είχαν προβλεφθεί, η Οργανωτική Επιτροπή είναι η μόνη υπεύθυνη να φροντίσει τα σχετικά θέματα και να βρει κατάλληλες λύσεις.
 • Ο οργανωτής έχει το δικαίωμα να σταματήσει και να αποκλείσει όποια ομάδα δεν συμμορφώνεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον διαγωνισμό με τη συγκατάθεση του επικεφαλής κριτή.
 • Αν και όλες οι λογικές προφυλάξεις θα παρθούν για την ασφάλεια στα πιάτα και τον εξοπλισμό, οι οργανωτές δεν θα δεχθούν ευθύνη για απώλεια ή φθορά στα εκθέματα, πιάτα, εξοπλισμό ή προσωπικά αντικείμενα. Οι διαγωνιζόμενοι συμβουλεύονται να διασφαλίσουν καταλλήλως τα πιάτα και τα εκθέματα για την έκθεση.
 • Όλα τα εκθέματα πρέπει να καταγραφούν πριν την έκθεση. Απαγορεύεται αυστηρά η προβολή οποιουδήποτε λογοτύπου, ονομασίας ή διαφημιστικού που να είναι αναγνωριστικό της επιχείρησης ή του διαγωνιζόμενου. Το κάθε έκθεμα θα πρέπει να παραδοθεί στον συντονιστή της παρουσίασης. Τα πάντα πρέπει να είναι φαγώσιμα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους γενικούς όρους και κανονισμούς οι κριτές έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν κυρώσεις, οι οποίες ποικίλλουν από την αφαίρεση ενός (-1) έως δέκα (-10) βαθμών. Παράγοντες που αποτελούν αιτίες επιβολής κυρώσεων:

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 • Απουσία καθαρής στολής, χώρου και εξοπλισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά και στην ολοκλήρωσή τους.
 • Μη συμμόρφωση με τα χρονικά όρια.
 • Μη συμμόρφωση με τους χρόνους που αφορούν την παρουσίαση, αν γίνεται κατ’ επανάληψη και χωρίς αιτία.
 • Μη αποδεκτή συμπεριφορά απέναντι στους κριτές.
 • Μη αποδεκτή συμπεριφορά απέναντι σε άλλες ομάδες.
 • Για κάθε λεπτό καθυστέρησης θα υπάρχει αντίστοιχη αφαίρεση ενός βαθμού, ενώ η δεκάλεπτη καθυστέρηση θα οδηγεί σε αποκλεισμό.

Αξιολόγηση

 • Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες στην τέχνη της γαστρονομίας από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ο βαθμός που δίνεται από κάθε μέλος της επιτροπής είναι προσωπικός και το τελικό αποτέλεσμα υπολογίζεται από τον επικεφαλής κριτή. Η απόφαση των κριτών είναι οριστική και αμετάκλητη.
 • Όλα τα φαγώσιμα εκθέματα θα κριθούν την ημέρα της εισόδου τους. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν να συνομιλούν με τους κριτές πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
 • Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης είναι η κάρτα παρουσίασης των συστατικών και της μεθόδου. Θα πρέπει να παρουσιάζονται σύντομες περιγραφές για τις διαδικασίες με τρόπο υποδειγματικό και ξεκάθαρο.
 • Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποφύγουν να τοποθετούν φαγητό στις άκρες των πιάτων ή με τρόπο που είναι ακαλαίσθητος και δεν ακολουθεί τους κανόνες της υγιεινής.
 • Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην τελετή λήξης. Παρακαλώ ενημερώστε τη γραμματεία αν υπάρχουν τυχόν λάθη στα προσωπικά στοιχεία σας.
 • Οι βραβεύσεις θα γίνουν κατά την διάρκεια της τελετής λήξης, όπου πρέπον θα ήταν όπως οι διαγωνιζόμενοι των κατηγοριών Τεχνικών Σχολών Επισιτισμού, Φοιτητές Επισιτιστικών Σχολών και Επαγγελματίες Σεφ, προσέλθουν στον χώρο απονομής με τις επαγγελματικές τους στολές. Οι διαγωνιζόμενοι που λαμβάνουν βραβεία θα πρέπει να φορούν λευκά ρούχα μαγειρικής κατά τη διάρκεια της απονομής.

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ